8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
- KInkQueer
- Ειδήσεις
- 0 likes
- 416 views
- 0 comments
Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
Εισαγωγή
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι μια μέρα που οι γυναίκες αναγνωρίζονται για τα επιτεύγματά τους χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαχωρισμοί, είτε εθνικοί, εθνοτικοί, γλωσσικοί, πολιτιστικοί, οικονομικοί ή πολιτικοί. Είναι μια αφορμή για να ανατρέξουμε στους αγώνες και τα επιτεύγματα του παρελθόντος, και το πιο σημαντικό, να κοιτάξουμε μπροστά στις αναξιοποίητες δυνατότητες και τις ευκαιρίες που περιμένουν τις μελλοντικές γενιές γυναικών.
Το 1975, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους της Γυναίκας, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1977, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη που θα γιορτάζεται οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ιστορικές και εθνικές τους παραδόσεις. Εγκρίνοντας το ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε τον ρόλο των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες και την ανάπτυξη και προέτρεψε τον τερματισμό των διακρίσεων και την αύξηση της υποστήριξης για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προέκυψε για πρώτη φορά από τις δραστηριότητες των εργατικών κινημάτων στις αρχές του εικοστού αιώνα στη Βόρεια Αμερική και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
1909: Η πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής όρισε αυτή την ημέρα προς τιμήν της απεργίας των εργατών ενδυμάτων το 1908 στη Νέα Υόρκη, όπου οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας.
1910: Η Σοσιαλιστική Διεθνής, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη, καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, με διεθνή χαρακτήρα, για να τιμήσει το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και να δημιουργήσει υποστήριξη για την επίτευξη καθολικής ψηφοφορίας για τις γυναίκες. Η πρόταση έγινε δεκτή με ομόφωνη έγκριση από τη διάσκεψη περισσότερων από 100 γυναικών από 17 χώρες, η οποία περιελάμβανε τις τρεις πρώτες γυναίκες που εξελέγησαν στο φινλανδικό κοινοβούλιο. Δεν επιλέχθηκε καθορισμένη ημερομηνία για τον εορτασμό.
1911: Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Κοπεγχάγης, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά (19 Μαρτίου) στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπου περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις. Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων, ζητούσαν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στην επαγγελματική κατάρτιση και στον τερματισμό των διακρίσεων στην εργασία.
1913-1914: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έγινε επίσης μηχανισμός διαμαρτυρίας για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως μέρος του κινήματος της ειρήνης, οι Ρωσίδες γιόρτασαν την πρώτη τους Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Αλλού στην Ευρώπη, στις 8 Μαρτίου ή γύρω στις 8 Μαρτίου του επόμενου έτους, οι γυναίκες έκαναν συγκεντρώσεις είτε για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο είτε για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με άλλους ακτιβιστές.
1917: Στο πλαίσιο του πολέμου, οι γυναίκες στη Ρωσία επέλεξαν ξανά να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για το «Ψωμί και Ειρήνη» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (που έπεσε στις 8 Μαρτίου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο). Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.
Από εκείνα τα πρώτα χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει λάβει μια νέα παγκόσμια διάσταση για τις γυναίκες τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το αυξανόμενο διεθνές γυναικείο κίνημα, το οποίο ενισχύθηκε από τέσσερις παγκόσμιες γυναικείες διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών, βοήθησε να γίνει ο εορτασμός σημείο συγκέντρωσης για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών και της συμμετοχής στον πολιτικό και οικονομικό χώρο. Όλο και περισσότερο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια στιγμή για προβληματισμό σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, για έκκληση για αλλαγή και για εορτασμό πράξεων θάρρους και αποφασιστικότητας από απλές γυναίκες που έχουν διαδραματίσει εξαιρετικό ρόλο στην ιστορία των χωρών και των κοινοτήτων τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ισότητα των Φύλων
Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, που υπογράφηκε το 1945, ήταν η πρώτη διεθνής συμφωνία που επιβεβαίωσε την αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Έκτοτε, ο ΟΗΕ βοήθησε στη δημιουργία μιας ιστορικής κληρονομιάς διεθνώς συμφωνημένων στρατηγικών, προτύπων, προγραμμάτων και στόχων για την προώθηση της θέσης των γυναικών παγκοσμίως.
Με τα χρόνια, ο ΟΗΕ και οι τεχνικές υπηρεσίες του έχουν προωθήσει τη συμμετοχή των γυναικών ως ισότιμων εταίρων με τους άνδρες στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, ειρήνης, ασφάλειας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενδυνάμωση των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό των προσπαθειών του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων σε όλο τον κόσμο.
Σχετικό βίντεο
Το Ταξίδι των Δικαιωμάτων της Γυναίκας: 1911-2015
comments (0)