Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε μια συζήτηση στη νεοσύστατη υπηρεσία AOL στις ΗΠΑ, ήρθε η ιδέα να δημιουργηθεί αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως έμβλημα BDSM. Αυτό βασίστηκε στη σκέψη ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα σύμβολο που να αντιπροσωπεύει αυτή την έκφραση της σεξουαλικότητας και του τρόπου ζωής. Το σύμβολο έπρεπε να είναι λίγο μυστηριώδες. Όταν το φορούσαν, δεν έπρεπε να προσελκύει την προσοχή των "βανίλιων" ανθρώπων, αλλά να αναγνωρίζεται εύκολα από εκείνους που γνώριζαν τη σημασία του. Τελικά, μέσα από τη δημόσια συζήτηση, δημιουργήθηκε ένα έμβλημα που θύμιζε το σχέδιο γιν και γιανγκ και εμπλουτίστηκε με την περιγραφή του ring της Anne Desclos στο μυθιστόρημα "Η ιστορία της Ο" (το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία) .

Συγκεκριμένα, το ring που περιγράφεται στο μυθιστόρημα ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως "RING of O". Το μυθιστόρημα περιγράφει ένα ring παρόμοιο με γραμματόσημο (με μια σχετικά μεγάλη πλάκα σφραγίδας στην κορυφή), κατασκευασμένο από σίδηρο glossy, επιχρυσωμένο στο εσωτερικό του και ένα χρυσό Τρισκέλιο στην κορυφή του.

Η συμβολική σημασία του ring στο μυθιστόρημα διαφέρει αρκετά από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα μεταξύ ατόμων, επαγγελματιών και BDSMers γενικά. Στο βιβλίο, ένα τέτοιο ring φοριέται από μια γυναίκα "σκλάβα" μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής της στο κάστρο Roissy. Εκεί, όσοι φορούσαν το ring ήταν υποχρεωμένοι να είναι υπάκουοι σε οποιονδήποτε (στην προκειμένη περίπτωση, σε άνδρες) ανήκαν στη μυστική κοινωνία του Roissy (έμβλημα της οποίας είναι το Triskelion) και έπρεπε να τους επιτρέπουν να κάνουν τα πάντα, ανεξάρτητα από το αν οι δραστηριότητες αυτές ήταν ευχάριστες ή δίκαιες.

Αλλά η πρακτική του BDSM δεν έχει καμία σχέση με την περιγραφή του μυθιστορήματος.

Οι άνθρωποι που φορούν και χρησιμοποιούν τέτοια σύμβολα δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για το BDSM (π.χ. το χέρι που το φοράει μπορεί να δείχνει αν είναι Top ή Bottom).

Η κουλτούρα του BDSM έχει πλέον έναν αναπόσπαστο κανόνα: Ασφαλής, υγιής, συναινετικός.

Αυτό σημαίνει ότι η υποταγή ή η επιβολή σε άλλους που ακολουθούν αυτή την κουλτούρα είναι μια καθαρή επιλογή του ατόμου και ότι μπορεί πάντα να αρνηθεί. Όλες οι πρακτικές βασίζονται στο γεγονός ότι υπάρχει πάντα ασφάλεια και ότι δεν παραβιάζονται οι προσωπικές πεποιθήσεις και τα όρια.

Στα τρία μέρη του εμβλήματος έχουν αποδοθεί διάφορες ερμηνείες:

- οι 3 ρόλοι που μπορεί να υιοθετήσει ένα άτομο στο BDSM: Top, Bottom και Switch

- οι 3 υποκατηγορίες της σκηνής BDSM με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα: Κυρίαρχος/Υποτακτικός, Σαδιστής/Μαζοχιστής

- τις τρεις απαράβατες αρχές της πρακτικής του BDSM: ασφαλές, συνειδητό, συναινετικό,

- τα τρία είδη σεξουαλικότητας που συναντώνται και ενσωματώνονται πλήρως στη σκηνή BDSM ανεξαρτήτως φύλου: ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφιλία (το φάσμα του σεξουαλικού προσανατολισμού περιλαμβάνει πλέον μια σειρά εκφράσεων όπως η ασεξουαλικότητα, η ψευδοσεξουαλικότητα κ.λπ.)

Γεγονός:

Οι τελείες παρομοιάζονται με τρύπες και αντιπροσωπεύουν το "ελάττωμα" κάθε πτυχής, επειδή θεωρείται ότι ένα άτομο δεν μπορεί να ασκήσει το BDSM μόνο του. Θα είναι ελλιπές μέχρι να βρεθεί ένας σύντροφος που θα καλύψει αυτή την τρύπα.

Share this post