Εισαγωγή

Το κείμενο αυτό έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμελιωδών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του rope bottom, ώστε να αποκτηθούν τα κριτήρια για την επιλογή rope partner αλλά και για την εκπαίδευση όσων αρχίζουν το ταξίδι τους στα σχοινιά.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε για το δέσιμο με σχοινιά, εκτός από τη διασκέδαση, είναι ότι πάντα υπάρχει κίνδυνος. Ο κίνδυνος είναι παρών, ακόμη και με τους καλύτερους rope tops και μας “κλείνει το μάτι”.

Υπογραμμίζω για ακόμα μια φορά, πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε και να κατανοείτε αυτούς τους κινδύνους. Εάν δεν γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, είναι ένδειξη ότι χρειάζεστε περισσότερη πληροφόρηση.

Να προσθέσω πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους, με την κατανόηση αυτών, με την διαρκή ενημέρωσή σας, συζητώντας με rope tops / bottoms και πάνω απ’ όλα με την διαρκή επικοινωνία με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να μας δένει. Όλα αυτά βοηθούν να μειωθούν οι κίνδυνοι, αλλά ποτέ δεν θα τους εξαλείψουμε εξ ολοκλήρου.

Αυτό το κείμενο είναι ένα σύνολο γενικών συστάσεων. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποιο οδηγό κατάλληλο για κάθε άνθρωπο ή τύπο σώματος. Κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουμε προτιμήσεις που είναι αντίθετες με τις συμβουλές που δίνονται σε αυτόν τον οδηγό.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το σώμα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό, αυτό που είναι σωστό για εσάς, μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιο άλλο άτομο. Καθώς εμβαθύνετε στο παιχνίδι με τα σχοινιά και αποκτάτε εμπειρία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι προσωπικές σας προτιμήσεις και οι ανάγκες του σώματός σας διαφέρουν από τις οδηγίες αυτού του κειμένου.

Είναι ευθύνη του Top να διασφαλίσει ότι κάνει το σωστό για εσάς. Είναι δική σας ευθύνη να επικοινωνείτε με τον Top. Και οι δύο έχετε ευθύνη ο ένας προς τον άλλο.

Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου σε ένα παιχνίδι με σχοινιά. Είναι δική σας ευθύνη να επικοινωνείτε και να δίνετε πληροφορίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Στα πρώτα σας βήματα στα σχοινιά, κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζετε καλά τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις σας.

Επικοινωνήστε με τον rigger σας κάθε φορά όταν δεν είστε σίγουροι για κάτι. Εάν επικοινωνείτε ανοιχτά και ελεύθερα, ο rigger σας θα είναι σε θέση να σας εμπιστευτεί και να νιώσει ότι είστε ένας αξιόπιστος bottom.

Εάν από την άλλη πλευρά αποκρύπτεται πράγματα, όταν είστε αβέβαιοι ή υποψιάζεστε ότι υπάρχει ένα επικίνδυνο δείγμα και δεν ενημερώνεται, μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις, καθώς και στο να χάσει την εμπιστοσύνη του ο rigger προς εσάς.

Για να αυτοσχεδιάσετε σπάζοντας κάποιους κανόνες, θα πρέπει πρώτα να έχετε βαθιά γνώση και εμπειρία αυτών τον κανόνων. Κάποιες φορές έμπειροι Top με βαθιά γνώση των πρακτικών επιλέγουν να παίζουν στα όρια, σπάζοντας αυτούς τους κανόνες με την συναίνεση του bottom.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτό είναι μια εξαίρεση και έτσι θα πρέπει να την προσεγγίζουμε. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τεράστια εμπειρία και γνώση του αντικειμένου και έχουν “τριφτεί” για πολλά χρόνια πάνω στους κανόνες, πριν αποφασίσουν να τους σπάσουν.

Μη φοβηθείτε να εκφράσετε τα ερωτήματά και τις απορίες σας στον rope top οποιαδήποτε στιγμή?

Θυμηθείτε ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η ασφάλειά σας, προέχει οποιουδήποτε D/s πρωτοκόλλου.

Θυμηθείτε ότι κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης, η ασφάλειά σας προέχει του ρόλου σας ως μοντέλο της φωτογράφισης

Υπευθυνότητα

Είστε υπεύθυνοι για τους εαυτούς σας.

Είστε υπεύθυνοι για την επιλογή του ποιος θα σας δέσει.

Είστε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό σας για τους κινδύνους που έχει αυτό που πρόκειται να κάνετε. Σκεφτείτε πως είστε στα πρώτα σας βήματα και έχετε άγνοια του κινδύνου, δεν γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί. Ενημερωθείτε, συζητήστε, επικοινωνήστε με κόσμο -τόσο rope bottoms όσο και tops-.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε χωρίς δισταγμό αν νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά, ή δεν είστε ευχαριστημένοι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με σχοινιά.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Να είστε σε εγρήγορση. Γνωρίστε τα όριά σας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να κατέχετε τα όρια της δικής σας γνώσης.

Μάθετε για την ανατομία σας και τα ευαίσθητα σημεία σας.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι το να μιλάτε στον top σας για τυχόν προβλήματα υγείας και να τον ενημερώνετε για οτιδήποτε νομίζετε πως πρέπει να ξέρει. (Οποιεσδήποτε φοβίες που μπορεί να επηρεάσουν το παιχνίδι με τα σχοινιά , ψυχολογικές ή σωματικές ευαισθησίες σας, τραυματισμοί που μπορεί να είχατε στο παρελθόν.)

Ρωτήστε τον Top σας εάν μπορεί να σας συμβουλέψει με κάτι που θα βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα με τα σχοινιά

Θυμηθείτε πως OXI σημαίνει ΟΧΙ. Θα πρέπει να μάθετε να υπερασπίζεστε αυτό το ΟΧΙ σας!

O rigger

Βασικά χαρακτηριστικά ενός rigger είναι η δυνατότητα ανάπτυξης επικοινωνίας με τον bottom, να έχει βασικές γνώσεις ανατομίας και να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους και το πώς να αντιδράσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο rigger θα πρέπει να επιδεικνύει καλή δεξιότητα και εμπειρία και να είναι ανοιχτός στη μάθηση για να επεκτείνει το σύνολο δεξιοτήτων του. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ενασχόληση με τα σχοινιά θα μπορούσε να είναι κάτι καινούργιο και για τους δύο. Αυτό είναι υπέροχο. Σε αυτή την περίπτωση ελπίζω ότι αυτή η ενότητα θα είναι χρήσιμη και για τους δυο σας.

Σίγουρα στα πρώτα σας βήματα είναι δύσκολο να αξιολογήσετε κάποιον rigger. Υπάρχουν μερικά σημεία που μπορούν να σας βοηθήσουν αλλά δεν ισχύουν και πάντα. Πολλές φορές μπορούμε να δούμε κάποιον να έχει δεμένα πολλά άτομα. Είναι δείγμα αυτό; Θα έλεγα πως το πόσα
άτομα δένεις μπορεί να δείξει ταχύτητα αλλά δεν σημαίνει πως ο άλλος είναι και καλός rigger. Μπορεί να συμμετέχει στην οργάνωση εκδηλώσεων και να είναι γνωστός στην κοινότητα αλλά και αυτό από μόνο του δεν είναι δείγμα κάποιου καλού rigger.

Η απόφαση για το ποιος θα σας δέσει είναι καθαρά πάνω σας. Επίσης, ποτέ δεν θα γνωρίσετε πόσο συμβατοί είστε μέχρι να φτάσει η ώρα να δοκιμάσετε μαζί σχοινιά. Οπότε αρχίστε να συζητάτε. Παρακάτω παραθέτω μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιλογή ενός rigger.

Ποιες είναι οι εμπειρίες του;
Τα πολλά χρόνια ενασχόλησης είναι ένα σημαντικό στοιχείο αλλά δεν σημαίνουν πάντα και μεγάλη εμπειρία. Τα πολλά χρόνια ενασχόλησης είναι σημαντικά όταν συνδυάζονται με μερικά από τα επόμενα σημεία.

Πόση αυτοπεποίθηση έχει για τις δεξιότητές του στα σχοινιά;
Υπάρχουν riggers που έχουν αυτοπεποίθηση και αισθάνονται σίγουροι για τις ικανότητές τους στο shibari. Υπάρχουν και riggers που δεν έχουν αυτή την άνεση. Η αυτοπεποίθηση, όπως και όλα τα προηγούμενα σημεία, δεν είναι ένας δείκτης που από μόνος του μπορεί να συμβάλει στην λήψη κάποιας απόφασης.
Ακόμα κι αν ο rigger έχει χρόνια εμπειρίας, γνωρίζει κόσμο και λέει πως έχει δέσει πολλά άτομα, μη βιαστείτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει όλες τις παραμέτρους πριν πάρετε κάποια απόφαση.
Ρωτήστε, ενημερωθείτε, συζητήστε με τους ανθρώπους στα munches ή στην κοινότητα του BDSM και των σχοινιών. Προσπαθήστε να αποκτήσετε μια γενική εικόνα της φήμης του και του τι είδους rigger είναι.

Έχεις κάποιες συστάσεις;
Μια καλή πρακτική είναι να ρωτάτε αν τον συστήνουν κάποια άτομα από τον χώρο. Ρωτήστε για να δείτε αν μπορείτε να αποκτήσετε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν δεθεί από τον εν λόγω rigger.
Προσπαθήστε πάντα να παίρνετε παραπάνω από μια άποψη - ειδικά από κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε. Αν γνωρίζετε κάποιον που δεν θα ήθελε να δεθεί από αυτόν τον rigger ρωτήστε το λόγο. Θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες λόγοι.
Πάνω απ' όλα μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πει πως είναι λάθος σκεπτικό το να μαζεύεις πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Είναι για τη δική σας ασφάλεια και είναι δική σας ευθύνη η αναζήτηση πληροφοριών.

Έχει ο rigger γνώση των ευαίσθητων περιοχών και των κυριότερων τραυματισμών του σώματος ενόσω δένει;
Όταν κάνετε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη σωστή απάντηση. Μάθετε όσο μπορείτε περισσότερα για το δέσιμο και την ανατομία.
Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να μιλήσετε για τυχόν δικές σας ευαισθησίες ή σωματικά προβλήματα. Εάν δε γνωρίζετε, καλό είναι να συνεννοηθείτε πως οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά θα το πείτε αμέσως ώστε να προληφθούν διάφορα προβλήματα, καθώς προκύπτουν.

Έχει ο rigger ένα κατάλληλο μέσο για να κόψει το σχοινί σε περίπτωση ανάγκης;
Μιλάμε για τα EMT shears ή τα άγκιστρα διάσωσης κλπ. Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς πολλοί riggers νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να λύσουν κάποιον γρήγορα και ελεγχόμενα από το να δοκιμάσουν να κόψουν τα σχοινιά με κάποιο τρόπο προκαλώντας επιπλέον πανικό ή τραυματισμό του bottom. Μια καλή πρόταση είναι να έχετε το δικό σας, να το δίνετε στον rigger και να είστε σίγουροι πως υπάρχει τρόπος να κοπούν τα σχοινιά σε περίπτωση ανάγκης.
Τέτοια έκτακτα περιστατικά είναι σπάνια για έμπειρους rope tops, αλλά είναι 100% απαραίτητα για ανθρώπους που ξεκινάνε να μαθαίνουν. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να έχει ο κάθε rigger ένα τέτοιο ψαλίδι για την “κακιά την ώρα”. Σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιούμε τα EMT shears για να κόβουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από σχοινιά, διότι αυτό μπορεί να τα κάνει να μην κόβουν όπως πρέπει.

Πώς παίζει;
Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τον τρόπο με τον οποίον δένει ο rigger που σας ενδιαφέρει και μετά αναρωτηθείτε αν θα απολαμβάνετε αυτού του είδους το παιχνίδι.
Θα μπορούσατε να προσφέρθείτε ως ο rope bottom σε πρώτη φάση σε κάποιο ελεγχόμενο περιβάλλον (όπως workshop ή προπόνηση ή σε κάποιο rope munch) για να δείτε αν σας ενδιαφέρει περισσότερο και αν νιώθετε οικεία με τον εν λόγω rigger.

Ανατομία

Έχοντας βασικές γνώσεις ανθρώπινης ανατομίας και επίγνωση ευαίσθητων σημείων, θα μπορείτε να νιώθετε πιο σίγουροι με αποτέλεσμα ένα ασφαλές και απολαυστικό παιχνίδι με τα σχοινιά.

Εάν τραυματιστεί κάποιο νεύρο, συνήθως χάνεται η αίσθηση και κάποιες φορές η κίνηση στο μέλος που τραυματίστηκε. Είναι σαφές ότι πρέπει να καταβληθεί η κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας τέτοιος τραυματισμός. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό και ο τραυματισμός κάποιου νεύρου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα στο παιχνίδι μας με τα σχοινιά και ειδικά σε αιωρήσεις.

Συμπτώματα νευρικών και κυκλοφοριακών προβλημάτων

Μούδιασμα ή “βελόνες” στα χέρια σας ή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος σας είναι προειδοποίηση ότι κάτι πάει λάθος. Οι δύο πιο συνηθισμένες αιτίες των “τσιμπημάτων” είναι απώλεια κυκλοφορίας και κακώσεις νεύρων.

Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα μπορούν να μας πουν ποιο είναι το πρόβλημα, αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην παρουσιάζονται κάθε φορά.

Η νευρική βλάβη είναι αναγνωρίσιμη, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο ένα μέρος του χεριού θα είναι μουδιασμένο ή θα νιώθετε μια αίσθηση σαν βελόνες. Για παράδειγμα το μούδιασμα μόνο 2 δακτύλων ή μιας συγκεκριμένης περιοχής της παλάμης είναι βασικό χαρακτηριστικό του τραυματισμού ενός νεύρου.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να εντοπίσετε το πρόβλημα ενόσω είστε δεμένοι ή κρεμασμένοι.

      Ο rigger μπορεί να σας ζητήσει να σφίξετε την παλάμη σας. Αυτό δείχνει πως μπορείτε να ασκήσετε πίεση.

      Ο rigger μπορεί να τοποθετήσει την παλάμη του στην δική σας και να σας ζητήσει να σπρώξετε το χέρι σας. Αυτό είναι σημαντικό επειδή στην περίπτωση τραυματισμού κάποιου νεύρου ίσως να μην έχετε πρόβλημα να πιέσετε αλλά να υπάρχει πρόβλημα με το νεύρο.

      Ο rigger μπορεί να περάσει απαλά τα νύχια του στο πίσω μέρος του χεριού σας για να δείτε αν υπάρχει κάποια απώλεια της αίσθησης.

      Μπορείτε να κάνετε τον έλεγχο και μόνοι σας για το πώς νιώθετε την κίνηση και την αίσθηση στο άκρο σας, δοκιμάζοντας να αγγίξετε τον εαυτό σας πιέζοντας με το άλλο μέλος σας και μετακινώντας τα άκρα σας ασκώντας πίεση στα σχοινιά.

Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 2 ώρες, ζητήστε την γνώμη ενός γιατρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ!Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και γενικά το internet δεν είναι γιατρός. Ζητήστε τη γνώμη κάποιου ειδικού αν νιώθετε πως το χρειάζεστε!

Τα προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος κατά τη διάρκεια του δεσίματος προκαλούνται από τη δυσκολία να κυκλοφορήσει το αίμα που ρέει προς ή από το άκρο του σώματός μας. Αυτό δεν είναι επείγον όπως ο τραυματισμός κάποιου νεύρου, αλλά εξακολουθεί να είναι μια προειδοποίηση και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Όσο περισσότερες “ώρες έχετε στα σχοινιά” τόσο πιο εύκολα θα κρίνετε πόσο επείγον είναι για εσάς.

Το πρόβλημα στην κυκλοφορία μπορεί να αναγνωριστεί από την αλλαγή του χρώματος του δέρματος, για παράδειγμα το δέρμα που γίνεται μπλε ή μωβ. Η αλλαγή χρώματος είναι κάτι που έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Το δέρμα ορισμένων ανθρώπων αλλάζει χρώμα πολύ γρήγορα, αλλά συνεχίζει να νιώθει άνετα ενόσω είναι δεμένο, ενώ άλλοι άνθρωποι θα νιώθουν ενόχληση και θα πρέπει να λυθούν. Η επικοινωνία σε αυτό το σημείο είναι ζωτικής σημασίας και αν είναι κάτι που το γνωρίζετε θα πρέπει να ενημερώσετε τον rigger σας πριν σας συνδέσει.

Ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα προβλήματος κυκλοφορίας είναι ότι ολόκληρο το χέρι, η παλάμη, το πόδι ή το συνδεδεμένο τμήμα του σώματος μπορεί να μουδιάσουν.

Στην ανακούφιση από τα προβλήματα κυκλοφορίας μπορούν να βοηθήσουν τα εξής:

      Μπορεί ο rigger να περάσει τα δάχτυλά του κάτω από τα σχοινιά και να ελέγξει μήπως κάποιο σχοινί καβαλά κάποιο άλλο και να το τακτοποιήσει.

      Αν τα χέρια σας είναι δεμένα παράλληλα, δοκιμάστε να αλλάξετε την θέση των βραχιόνων σας.

      Τεντώστε και σφίξτε τους μυς σας. Θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την κυκλοφορία. Επίσης βοηθά και στην ανακούφιση του μυρμηγκιάσματος.

Μόλις λυθείτε τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να εξαφανιστούν σχεδόν αμέσως. Η κύρια ανησυχία σχετικά με τα προβλήματα κυκλοφορίας είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να καλύψουν τα συμπτώματα από κάποιο πρόβλημα στα νεύρα. Εάν ολόκληρο το χέρι σας είναι μουδιασμένο και νιώθετε το μυρμήγκιασμα από την απώλεια της κυκλοφορίας, δεν μπορείτε να καταλάβετε σε δεύτερο επίπεδο αν κάποιο νεύρο μπορεί να έχει πρόβλημα.

Προσοχή: Aν δεν είστε σίγουροι για τυχόν συμπτώματα αλλά νιώθετε κάποιο τσούξιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας ενόσω είστε δεμένοι, ήρθε η στιγμή να λυθείτε. Μπορείτε άνετα να δεθείτε σε λίγο ξανά.

Τα συμπτώματα από τον τραυματισμό κάποιου νεύρου εμφανίζονται σχεδόν άμεσα. Αυτό το καθιστά επικίνδυνο, μια και την στιγμή που νιώθετε το πρόβλημα έχει συμβεί η κάκωση και απαιτείται να πάρετε άμεσα μέτρα. Αντίθετα, εάν υπάρχει δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος, τα συμπτώματα ξεκινάνε αρκετή ώρα πριν να υπάρξει κάποιος κίνδυνος.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε άμεσα με τον rigger σε κάθε περίπτωση που νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά. Η άμεση αντίδραση έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση ή τη εξάλειψη ενός προβλήματος. Οι κακώσεις στα νεύρα λειτουργούν σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου ύστερα από απανωτά επικίνδυνα δεσίματα. Εάν είχατε κάποια κάκωση σε νεύρα, οι γιατροί συνιστούν να μην δέσετε την συγκεκριμένη περιοχή για 5-6 μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως.

Επικοινωνία

Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να σας κάνω να συνηδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία σε κάθε δέσιμο, τόσο κατά τη διάρκειά του όσο και πριν και μετά από αυτό. Τόσο η λεκτική επικοινωνία όσο και η επικοινωνία μέσω της γλώσσας του σώματος είναι απαραίτητη!!

Πριν

      Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον rigger για προβλήματα υγείας πριν από το δέσιμο, συμπεριλαμβανομένων:

      Προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν π.χ. αναπνευστικά, βηματοδότη, καρδιά, κυκλοφορία, ευαισθησίες σε συγκεκριμένα σημεία.

      Προβλημάτων κινητικότητας.

      Ψυχολογικών ή συναισθηματικών προβλημάτων που είναι σημαντικά στην εμπειρία σας με τα σχοινιά (κλειστοφοβία, γαργάλημα).

      Οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι σας με τα σχοινιά ή να σας βάλει σε κίνδυνο.

Η λίστα συνεχίζεται. Αναφέρετε το οτιδήποτε μπορεί να θεωρήσετε εσείς σημαντικό.

Κατά τη διάρκεια
Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε κατά τη διάρκεια του δεσίματος:
Πώς νιώθετε το δέσιμο; Νιώθετε κάποιο μούδιασμα; Νιώθετε άγχος; Το διασκεδάζετε; Κάποια σημάδια που μπορεί να βοηθήσουν τον rigger σας να καταλάβει είναι ένας αναστεναγμός ευχαρίστησης, η βαθιά αναπνοή, μια κραυγή ή και ένα βλέμμα “Κάτσε-να-με-λύσεις-και-θα-δεις-τι-θα-πάθεις” για παράδειγμα.
Εάν αισθάνεστε κάποιο τσίμπημα από το σχοινί, ενημερώστε τον rigger σας. Μια μικρή ρύθμιση μπορεί να αλλάξει τελείως αυτή την ενόχληση.
Ενημερώστε τον rigger όταν νιώθετε μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα δάχτυλα ενόσω είστε δεμένοι ώστε να έχει χρόνο να αντιδράσει. Γενικά οσο πιο γρήγορα των ενημερώνετε για τυχόν προβλήματα, τόσο εύκολο θα είναι να αντιμετωπιστούν.

Μετά
Συζητήστε μετά πράγματα, όπως:

      Πώς αισθανθήκατε συναισθηματικά και σωματικά κατά τη διάρκεια και πριν το δέσιμο. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας σαν rope bottom, αλλά θα βοηθήσετε επίσης και τον rigger σας να βελτιωθεί

      Αν κάτι δεν ήταν όπως το περιμένατε ή αν κάτι πήγε στραβά, είναι η σωστή ώρα να το συζητήσετε.

Διαπραγμάτευση

Πρέπει πάντα να διαπραγματευόμαστε πριν από κάθε παιχνίδι. Όσο πιο συχνά διαπραγματεύεστε τόσο πιο καλός γίνεστε στο να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας. Οι ανάγκες σας και τα θέλω σας μπορεί να είναι διαφορετικά από μέρα σε μέρα και από άτομο σε άτομο. Έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε εσείς τι έχετε ανάγκη εκείνη τη στιγμή.

Συζήτηση μπορεί να υπάρχει στα πάντα. Από τις δοκιμές για μια καινούργια ιδέα μέχρι το παιχνίδι στο σπίτι και από το δέσιμο σε κάποιο club μέχρι ένα performance. Θυμηθείτε τα πάντα μπορεί να περιλαμβάνονται σε μια διαπραγμάτευση για το τι θα ακολουθήσει. Η διαπραγμάτευση δεν υπάρχει για να βάλει φρένο στο παιχνίδι μας αλλά για να διασφαλίσει πως θα περάσουμε καλά. Θέτει τις προσδοκίες μας και κάποιους κανόνες για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Η διαπραγμάτευση να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και να βοηθά στο να αποκτήσει μια σχέση γερά θεμέλια.

Η διαπραγμάτευση είναι διπλής κατεύθυνσης τόσο από την πλευρά του rigger όσο και από την πλευρά του rope bottom. Όταν κάποιος rigger νιώθετε πως σας πιέζει να κάνετε κάτι που εσείς είπατε πως δεν νιώθετε άνετα να κάνετε, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί και ένα red flag. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανασκεφτειτε αν αυτό το άτομο είναι καλό να σας δέσει ή όχι.

Καλώς ή κακώς δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιος τρόπος που θα σας κάνει 100% ασφαλή όταν παίζετε με κάποιον για πρώτη φορά. Όσα και αν γνωρίζετε για αυτό το άτομο, όσα τηλέφωνα και αν σας πάρουν κατα την διάρκεια του session, όσα άτομα και αν γνωρίζουν το με ποιον βρίσκεστε και πού, τίποτα δεν μπορεί να σας διασφαλίσει ότι κάτι μπορεί να μην πάει στραβά. Όλα αυτά μπορεί να σας δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας αλλά δεν σας παρέχουν καμία εγγύηση.

Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τη δική σας κρίση και να ακούτε το ένστικτό σας. Δεν θα συνιστούσα να πάτε στο σπίτι κάποιου και να παίξετε με σχοινιά, εκτός και αν τον γνωρίζετε αρκετά καλά για να είστε σίγουροι ότι τον εμπιστεύεστε. Μπορεί όπως το διαβάζετε να σας φαίνεται προφανές, πολλές φορές όμως η ανάγκη σας να δοκιμάσετε πράγματα και να δεθείτε μπορεί να σας οδηγήσει σε περίεργα “μονοπάτια” με αποτέλεσμα να να μην το ευχαριστηθείτε ή και χειρότερα...

Η διαπραγμάτευση μπορεί περιέχει οτιδήποτε θέμα θέλετε να συζητήσετε πριν από το παιχνίδι, από την ανάγκη σας για κάποιο συγκεκριμένο aftercare έως αν χρειάζεστε κάτι μετά από αυτό.

Χρήσιμα θέματα προς διαπραγμάτευση μπορεί να είναι:

      Το πού θα παίξετε.

      Πότε και ποιος θα συμμετάσχει;

      Θα υπάρχει sex;, Τι ορίζεται σαν sex; Προσπαθήστε να είστε σαφείς σχετικά με αυτά τα ευαίσθητα θέματα, για παράδειγμα, που μπορεί να σας αγγίξει κάποιος; η διείσδυση είναι εντάξει; Προσπαθήστε να αποφύγετε αμφιλεγόμενες απαντήσεις. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες από τη μεριά σας

      Ποιες άλλο θα περιέχει το παιχνίδι εκτός από σχοινια; κεριά; χτυπήματα; Αν ναι, με τι;

      Έχετε πρόβλημα με τα σημάδια; Αν δεν έχετε πρόβλημα με αυτά, πόσα σημάδια και πού;

      Χρησιμοποιείτε safe word; Μην ξεχάσετε να είστε σαφείς σχετικά με το safeword, για παράδειγμα, είναι κάποια συγκεκριμένη λέξη ή πρέπει να βρείτε μια τώρα; Εάν είστε φιμωμένη πρέπει να έχετε κάποιο σύνθημα ασφαλέιας. Ποιό θα είναι αυτό;

Σαφώς και αυτό είναι μια ενδεικτική λίστα. Νιώστε άνετα να συζητήσετε οτιδήποτε έχετε στο μυαλό σας σχετικά με ό,τι επακολουθήσει στο παιχνίδι.

Ακόμα και κατα τη διάρκεια του παιχνιδιού αν σας έρθει κάτι στο μυαλό μην ντραπείτε να το αναφέρετε! Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να ξεχάσετε κάτι. Πρόβλημα είναι αν θέλετε να το πείτε και ντρέπεστε ή κολλάτε να το πείτε!!

Σημείωση για τους riggers: Μην δείχνεις απογοήτευση ή εκνευρισμό! Μην γίνεσαι μαλάκας! Μην συμπεριφέρεσαι σαν το δέσιμο που έχεις στο μυαλό σου πάει χαμένο επειδή τα πράγματα πήραν άλλη στροφή!!!

Σκέψου πως κάποιος άνθρωπος σε εμπιστεύεται και κάνει τα πρώτα του βήματα. Βοήθησέ τον αντί να τον απογοητεύσεις!

Δες το σαν μια πρόκληση για να βελτιώσεις τις ιδέες και την δεξιότητά σου! Έναν έμπειρο rigger αυτό δεν θα πρέπει να τον απασχολήσει στο παραμικρό.

Φωτογραφικά sessions

Αν είστε μοντέλο και συνεργάζεστε με ένα φωτογράφο για φωτογράφιση σχετική με το δέσιμο, είναι καλό να εξασφαλίσετε ότι θα είναι παρόν ένας ικανός rigger.

Ένας έμπειρος rigger θα σας κάνει σίγουρο ότι το δέσιμο θα είναι ασφαλές και όμορφο τόσο για το μοντέλο όσο και για το φωτογράφο, ώστε να του φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία έρχεται ενόσω συσσωρεύετε εμπειρίες και ταυτόχρονα δίνετε χρόνο στον εαυτό σας για να τις αφομοιώσετε. Μιά βαθύτερη ματιά μέσα σας παρατηρώντας το πως νιώθετε μετά από κάθε παιχνίδι, είναι το κλειδί. Με τον καιρό μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε διαφορές, σχετικές με τον τρόπο που αντιδρά το σώμα σας στο άγχος και στα συναισθηματικά ερεθίσματα

Μια χρήσιμη τεχνική είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο σχετικό με τα σχοινιά, όπου εκεί καταγράφετε τις εμπειρίες σας και τα συναισθήματά σας. Αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ακριβή εικόνα του ταξιδιού σας με τα σχοινιά.

H ένταση

Το δέσιμο με σχοινί και ειδικά το shibari μπορεί να προκαλέσει ευρεία γκάμα βαθμών ζορίσματος για το σώμα, αναλόγως το δέσιμο.

Με μιά πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε πως ο πόνος και η ένταση εμφανίζονται συχνά στις αιωρήσεις, λιγότερο συχνά στις μερικές αιωρήσεις και ακόμη πιο σπάνια σε δεσίματα στο δάπεδο. Σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως υπάρχουν πολλά floor works που είναι πολύ πιο επίπονα από κάποια αιώρηση, αλλά αυτό έχει να κάνει με αίσθηση που θέλει να προκαλέσει ο rigger.

Είναι χρήσιμο να είστε στοιχειωδώς γυμνασμένοι και υγιείς γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να αντέξετε το σωματικό στρες που προκαλείται από το παιχνίδι με τα σχοινιά.

Ένα γυμνασμένο άτομο είναι λογικό να μπορεί να αντέξει περισσότερη ώρα στα σχοινιά από ένα άτομο που δεν είναι γυμνασμένο. Οι μελανιές θα φύγουν πιο γρήγορα και θα διαπιστώσει πως αναπνέει με μεγαλύτερη ευκολία σε ένα σφιχτό δέσιμο. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση τραυματισμού ενός νεύρου, όπου θα αναρρώσει πολύ πιο γρήγορα.

Το παιχνίδι με τα σχοινιά πέρα από έντονο για το σώμα μπορεί να μας ζορίσει και διανοητικά. Καλό είναι να είστε σίγουροι πως είστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο.

Πριν δώσετε την συγκατάθεσή σας για να ξεκινήσει ένα δέσιμο αναρωτηθείτε αν είστε στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση για να προχωρήσετε σε αυτό.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να είναι χαλαροί και ήρεμοι ενώ άλλοι να βρίσκονται σε εγρήγορση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Αν εξαιρέσουμε τα δεσίματα αυτά που έχουν γίνει με σκοπό να προκαλέσουν πόνο, το δέσιμο με τα σχοινιά δεν πρέπει να είναι επίπονο, εκτός και αν είναι ο σκοπός του rigger. Δεν θα πρέπει να υποφέρετε από κάποιο κακό δέσιμο.

Εάν υποφέρετε και ο rigger σας δεν δίνει σημασία ή τον ενδιαφέρει μόνο το δέσιμο που έχει στο μυαλό του, τότε η σκηνή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Είναι το σημείο που σας προκαλεί έντονο πόνο ή και τραυματισμό εξαιτίας της απειρίας ή της ανικανότητάς του.

Η ευλυγισία

Η αυξημένη ευλυγισία δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, αλλά είναι προϊόν και χρόνου και προπόνησης. Εάν θέλετε να αυξήσετε την ευλυγισία σας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικευμένο γυμναστή.

Στο δέσιμο, όπως και σε κάθε φυσική δραστηριότητα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ζέσταμα πριν για να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε τραυματισμός. Ένα καλό ζέσταμα είναι να κινηθείτε λίγο και να κάνετε μερικές διατάσεις για να ζεσταθούν οι μυς σας.

Αργές, μετρημένες κινήσεις ενώ είστε δεμένοι και το να σφίγγετε και να χαλαρώνετε τους μυς σας, βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το είδος κίνησης ή το αργό τέντωμα θα μειώσει το τσούξιμο και θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο πόνος των μυών.

Εάν αρχίσετε να νιώθετε τα δάχτυλά σας να μυρμηγκιάζουν το λέτε άμεσα στον rigger σας. Το να σφίγγετε την παλάμη σας σε γροθιά και να την χαλαρώνετε μπορεί να σας ανακουφίσει.

Με την στοιχειώδη εξάσκηση του σώματος σας θα δείτε σύντομα διαφορές στο παιχνίδι σας με τα σχοινιά. Τόσο η αναπνοή σας θα είναι πιο άνετη, όσο και θα σας βοηθήσει να είστε πιο άνετοι σε πολλές στάσεις που στρεσάρουν το σώμα σας (ειδικά σε αιωρήσεις). Βασικές διατάσεις για χέρια, ώμους, πλάτη και πόδια είναι ιδιαίτερα επωφελείς.

Διατάσεις σαν ζευγάρι.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα λύση είναι να κάνετε διατάσεις με την βοήθεια του rigger σας. Με την βοήθειά του μπορείτε να βελτιώσετε την ευλυγισία σας για διαφόρων ειδών chest harnesses. Ταυτόχρονα αυτό σαν πρακτική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε το παιχνίδι σας και να μπείτε στο mood.

Σταθείτε μπροστά από τον rigger σας είτε καθιστά είτε όρθια με τα χέρια σας να κρέμονται χαλαρά στα πλευρά σας, ασκώντας ελάχιστη πίεση στους ώμους σας ώστε να έχετε μια διάταση του στήθους.

Είναι σημαντικό σε κάθε διάταση να τον ενημερώνετε πότε έχετε φτάσει στο όριο σας και αφήστε τον να σας κρατήσει εκεί για 10-20 δευτερόλεπτα. Όταν νιώσετε έτοιμοι πείτε του να σας πιέσει ελάχιστα παραπάνω. Μετά από αυτό χαλαρώστε και δοκιμάστε το ξανά 2-3 φορές.

Το πλεονέκτημα των διατάσεων με τον rigger σας είναι ότι μπορεί να πιέσετε τον εαυτό σας λίγο παραπάνω απ' όσο θα μπορούσατε μόνοι σας. Καλό είναι να σας πιέζει λίγο περισσότερο από την στάση των χεριών σε ένα gote ή ένα takate kote ή strappado, ώστε όταν θα είστε δεμένοι και σε κάποια αιώρηση να νιώθετε πιο άνετα.

Να είστε υπομονετικοί. Η ευλυγισία απαιτεί χρόνο και προπόνηση.

Η θερμοκρασία

Εάν δεν έχετε κάνει ζέσταμα και είστε κρύοι, δεν θα είστε σε θέση να αντέξετε το παιχνίδι με τα σχοινιά για αρκετή ώρα. Οι αρθρώσεις σας και οι μύες σας θα είναι πιο κρύοι και λιγότερο ευέλικτοι.

Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι αρκετά ζεστό, ιδιαίτερα εάν είστε γυμνοί.

Εάν είστε δεμένοι σε εξωτερικό χώρο ή σε χώρο που δεν θερμαίνεται, φορέστε κάτι ζεστό ανάμεσα στους δεσμούς, κρατήστε τα πόδια σας ζεστά και πίνετε πολλά ζεστά υγρά. Μια θερμάστρα πάντα είναι χρήσιμη και πάντα φορέστε κάτι ζεστό μόλις τελειώσετε. Μια κουβέρτα κοντά σας είναι πάντα χρήσιμη μετά το τέλος ενός δύσκολου και απαιτητικού δεσίματος. Είναι καλύτερα να αποφύγετε ακραίες θερμοκρασίες ζεστού ή κρύου.

Η διατροφή

Μην ξεχνάτε να έχετε φάει κάποια ώρα πριν το δέσιμο. Καλό είναι να αποφύγετε να φάτε κάτι βαρύ. Με το πέρασμα του χρόνου θα καταλάβετε τι έχει ανάγκη το σώμα σας πριν και μετά το παιχνίδι με τα σχοινιά. Καλό είναι να έχετε κάτι αλμυρό και κάτι γλυκό μαζί σας κατά την διάρκεια ή το τέλος του παιχνιδιού (κάποιο snack ίσως και κάποιο ποτό που περιέχει ζάχαρη). Μπορεί το δέσιμο να φαίνεται στατικό αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε ότι τα σχοινιά καταναλώνουν σωματική, διανοητική και συναισθηματική “ενέργεια” και σας πιέζει περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Αν μιλήσουμε δε και για αλλαγές στάσεων του σώματος ενόσω είστε σε αιώρηση τότε η εμπειρία μπορεί να είναι εξουθενωτική. Να πίνετε αρκετό νερό και καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο πριν από ένα παιχνίδι.

Λύσιμο και χαλάρωμα

Κατά την διάρκεια του λυσίματος μπορεί να βρείτε χαλαρωτικό τις παλάμες σας να κρατούν τους αγκώνες ή ακόμη και να τις αφήσετε χαλαρές. Είναι μια φυσική αντίδραση στο τέλος ενός παιχνιδιού.

Υπάρχουν όμως ορισμένα προβλήματα που προκαλούνται από αυτήν τη κίνηση. Κατ 'αρχάς, μπορεί να δυσκολέψει τον rigger από το να σας λύσει. Δεύτερον, πιάνοντας τους βραχίονες ή τους αγκώνες σας με τις παλάμες σας αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποια κάκωση στα νεύρα ή για κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος καθώς το σχοινί θα σφίγγει.

Όπως με κάθε άσκηση, έτσι και με τα σχοινιά κάποια τεντώματα - διατάσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην αποτροπή κάποιου τραυματισμού.

Αμέσως μετά τα σχοινιά φροντίστε για απαλές και αργές κινήσεις. Απότομες κινήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους μυς και τις αρθρώσεις.

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές και οι πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες και να μπορέσετε να απολαύσετε με ασφάλεια πολλές πολλές ώρες στα σχοινιά.

 

https://theropebottomguide.com/wp-content/uploads/2018/11/rope_bottom_guide.pdf

 

Share this post

comments (0)

No comments at this moment